Inheemse Australiërs worden geconfronteerd met seksueel racisme op dating-apps: ‘Vanaf het moment dat hij mijn erfgoed ontdekte, was hij weg’

0

Drie of vier jaar geleden downloadde Fallon Gregory Tinder en kwam overeen met iemand die in eerste instantie erg complimenteus was.

 

Mevrouw Gregory is een in Perth gevestigde First Nations-vrouw van de Gija / Bardi- en Nyul Nyul-stammen in de Kimberley, die nog nooit eerder een online dating-app op haar smartphone had gebruikt. Hoger opgeleiden dating is normaal.

 

Terwijl ze aan het chatten was met haar wedstrijd, werd ze een beetje ongerust over hoeveel hij bleef reageren op haar uiterlijk.

 

‘Toen hij voor het eerst overeenkwam, had hij zoiets van’ oh mijn God, je bent zo mooi, je ziet er exotisch uit ‘, terwijl hij maar doorging over mijn schoonheid,’ zei ze.


‘En toen vroeg hij:’ Ik wil niet grof zijn, maar ben je inheems? ‘ Ik zei ja. Vervolgens bedankte hij me, vertelde me veel succes met alles en ongeëvenaard, “zei ze.

 

Het was de eerste keer dat Gregory zich herinnert dat ze racistisch werd gediscrimineerd op een dating-app.

 

‘Het was geen gruwelijke ervaring’, zei ze, maar het deed haar pijn en bracht haar in verwarring.

 

‘Ik had zoiets van’ een seconde geleden was je aan het vertellen hoe mooi ik ben, sprekend over alle kenmerken die we in het algemeen hebben – zoals mijn lippen, mijn ogen ‘,’ zei ze.

 

‘Het was niet mijn uiterlijk waarmee hij een probleem had. De tweede keer dat hij mijn afkomst ontdekte, was hij weg.’

 

Wat is seksueel racisme?

Wat mevrouw Gregory ervoer, was een voorbeeld van seksueel racisme: een seksuele of romantische vooroordeel tegen mensen op basis van hun ras, meestal gericht op mensen van kleur. homo datingsites is drukker.

 

Net als veel andere inheemse Australiërs, heeft ze ook racistisch misbruik ervaren op dating-apps.

 

Er wordt aangenomen dat seksueel racisme en algemeen racisme met elkaar verbonden zijn. Een Australische studie uit 2015 toonde aan dat homo- en biseksuele mannen een nauw verband lieten zien tussen seksueel racisme en algemene racistische opvattingen.

 

Over het seksuele racisme waarmee mensen met een minderheidsachtergrond worden geconfronteerd bij online daten, is uitgebreid gerapporteerd.

 

Al in 2009 erkende OkCupid.com dat niet-blanke gebruikers over het algemeen minder reacties op hun berichten ontvingen op basis van analyse van meer dan een miljoen profielen. Er zijn zelfs Twitter-accounts zoals @GrindrRacism die voorbeelden van racisme op dating-apps plaatsen.

 

In sommige gevallen is deze functionaliteit ingebouwd in de applicatie zelf. Gay dating app Grindr heeft onlangs toegezegd een functie te verwijderen waarmee mensen mensen kunnen filteren op basis van hun ras – hoewel het deze maand nog niet heeft verwijderd sinds de aankondiging.

 

Inheems zijn op een dating-app

Bronwyn Carlson is een professor in inheemse studies aan de Macquarie University die heeft onderzocht hoe inheemse Australiërs sociale media en andere digitale technologieën gebruiken.

 

Ze zei dat inheemse mensen elke dag met racisme worden geconfronteerd op sociale media, waaronder datingapplicaties.

 

Uit haar onderzoek bleek dat gebruikers van inheemse dating-apps van mening waren dat ze door gebruikers als minder “aantrekkelijk” werden beschouwd dan andere rassen. Velen zeiden dat ze racistisch misbruik hadden meegemaakt.

 

Dit is niet beperkt tot hetereoseksuele dating-apps. Yolngu-man Dustin Mangatjay sprak in 2016 met de SBS over het misbruik waarmee hij werd geconfronteerd op de gay dating-app Grindr van andere mannen en deelde screenshots van racistisch misbruik dat hij deelde.

 

Dr. Carlson wijst erop dat er geen universele fenotypische of waarneembare attributen zijn van Inheemse Australiërs. Ze zei dat dit betekent dat seksueel racisme niet alleen geworteld is in uiterlijk, maar eerder in de perceptie van de inheemse identiteit.

 

Als reactie op seksueel racisme maakten sommige mensen soms profielen met behulp van afbeeldingen van andere mensen – soms blonde en blauwogige vrouwen – om eerste overeenkomsten te vinden en een gesprek te beginnen voordat ze hun ware uiterlijk onthulden.

 

Inheemse datingapp-gebruikers zeiden dat hun raciale identiteit werd gebruikt om hen te misbruiken, zei Dr. Carlson.

 

‘Een trans-inheemse vrouw had een ervaring waarbij een persoon hen vertelde in de app’ Ik wil je behandelen zoals Captain Cook de Aboriginals behandelde ‘,’ zei ze.

 

Dr. Carlson zei dat de locatiegebaseerde aard van dating-apps de angst van mensen voor geweld verergert.

 

Dating-apps tonen over het algemeen profielen van mensen die in de buurt zijn. Dit betekent dat wanneer iemand een bedreiging ontvangt, ze zich er ook van bewust zijn dat de afzender over het algemeen fysiek dichtbij is.

 

Dit komt overeen met de ervaring van mevrouw Gregory. Ze zei dat er een taboe is op het gebruik van dating-apps met oudere leden van haar gemeenschap vanwege veiligheidsoverwegingen.

 

‘Ze hadden zoiets van’ waarom zou je afspreken? ‘ Maar toen ontdekte ik dat het om beveiliging ging. Mijn tantes konden niet geloven dat je gewoon een blanke zou ontmoeten die je niet kent, ‘zei ze.

 

Dr. Carlson maakt zich zorgen over de gevolgen van deze ervaringen voor gebruikers van inheemse dating-apps.

 

‘Mijn zorg is dat als je geen openbaar persoon bent, en je neemt deze racistische tirades en misbruik aan, het vreselijk kan zijn voor hun geestelijke gezondheid. Het is echt gevaarlijk’, zei ze.

 

Wat doen de platforms?

Niet-geïdentificeerde mannelijke handen met smartphone met datingapp Grindr-logo op het scherm.

Met apps zoals Grindr konden gebruikers mensen filteren op basis van hun race. (Pixabay / ABC News)

Tinder en Grindr hebben beide gemeenschapsrichtlijnen die raciale discriminatie of misbruik expliciet verbieden.

 

Ze bieden allebei gebruikers de mogelijkheid om misbruik te melden aan het platform om te worden verwijderd of om de gebruiker te laten verbannen. Deze tools leggen de verantwoordelijkheid van de handhaving bij de gebruikers.

 

Tinder’s eigenaar, Match Group, weigerde commentaar te geven. Grindr reageerde niet op een interviewverzoek.

 

Andre Oboler is hoofddocent aan de La Trobe University Law School en chief executive van het Online Hate Prevention Institute. Hij zei dat datingapp-bedrijven geen wettelijke verantwoordelijkheid hebben om misbruik op hun platform te stoppen.

 

“Het korte antwoord is dat de regulering van online platforms grotendeels zelfregulering was. Het is aan deze bedrijven overgelaten om hun servicevoorwaarden vast te stellen en af ​​te dwingen”, zei hij.

 

Er zijn legale manieren waarop iemand het gevoel heeft gediscrimineerd of misbruikt te zijn vanwege zijn ras, zoals het indienen van een klacht bij de Mensenrechtencommissie.

 

De heer Oboler zei dat het huidige systeem de verantwoordelijkheid legt bij de persoon die is misbruikt om gerechtigheid te zoeken, en dat het proces zwaar kan zijn.

 

“Als iemand iets wil doen aan een racistische opmerking van iemand anders, gaat de barrière door het proces van het indienen van een klacht voor wat soms een eenmalige opmerking is. Vaak is de vereiste inspanning groter dan de beloning”, aldus Oboler. zei.

 

“Dit is niet alleen een online probleem, er is een niveau van racisme en onverdraagzaamheid en seksisme dat de samenleving te allen tijde treft. Sommige mensen hebben meer impact dan anderen.

 

Mevrouw Gregory is het daarmee eens. Hoewel ze vindt dat platforms meer zouden moeten doen om gebruikers te beschermen, erkent ze dat de behandeling waarmee ze wordt geconfronteerd een symptoom is van een groter probleem.

 

Een selfie van een vrouw die lacht op de camera.

Mevrouw Gregory zegt dat racisme op dating-apps een symptoom is van een breder probleem, maar denkt nog steeds dat de platforms meer zouden kunnen doen. (Geleverd: Fallon Gregory)

Ze heeft horrorverhalen gehoord over daten zonder apps, zoals wanneer een inheemse vrouw naar huis ging met iemand die ze in een bar ontmoette. Zijn vrienden namen een foto van haar en verspreidden die op sociale media met een onderschrift met aanstootgevende raciale stereotypen.

 

Het racisme is niet beperkt tot de apps, zei Gregory, maar het wordt er wel door mogelijk gemaakt.

 

Maar zelfs als ze dit weet, begrijpt ze de impuls om dating-apps te gebruiken.

 

Related Posts